Incompetentie de Jonge

De incompetentie van minister de Jonge en het kabinet nemen dramatische vormen aan. De Jonge heeft het bizarre plan opgevat dat er testevenementen georganiseerd moeten worden, en noemt dat “een fantastisch besluit” omdat mensen nu “gecontroleerd” kunnen feesten. Dat idee is, naar verluidt, geboren uit de wetenschap van een overschot aan testcapaciteit. Het zou toch zonde zijn al die testcapaciteit niet te benutten, nietwaar? Toegegeven: testen en een bron- en contactonderzoek (en daarna besmette personen in quarantaine houden – iets wat tegenwoordig niet meer genoemd wordt – want dáár gaat het om, besmette personen moeten geen contact met anderen hebben) is inderdaad een van de manieren de pandemie gecontroleerd te houden. En omdat je niet weet of je besmet bent, is het op zich zo simpel als wat: iedereen moet het aantal contacten tot het hoogst noodzakelijke beperken.

Maar….
– feesten organiseren waarmee je besmettingen veroorzaakt (hoe weinig ook) om daarna de mensen te controleren komt mij misdadig over. Ook al controleer je, er zullen uiteindelijk mensen sneuvelen.
– bron- en contactonderzoek heeft pas zin bij overall relatief weinig besmettingen in de gehele populatie (anders is de bron toch niet te achterhalen). In de huidige situatie zijn er echter veel teveel besmettingen om bron- en contactonderzoek zin te doen hebben.
– per evenement kunnen slechts enkele duizenden mensen feesten (maar dat is voor de Jonge dus toch een topprioriteit).
– BOVENAL, er is 1 MILJARD euro gemoeid met dit onzalige plan.
– hierbij is de organisatie ervan particulier en onderhands uitbesteed; de uitbesteding had een Europese uitbesteding moeten zijn; in plaats daarvan heeft het kabinet dat dus onderhands geregeld. Naar de reden van dit achterbakse gedoe moeten we gissen, maar tijdsdruk kan hier onmogelijk aan ten grondslag gelegen hebben. Niemand ziet het plan als topprioriteit (behalve de Jonge). Er zou ook niets dramatisch zijn gebeurd als het plan enkele weken later zou zijn uitgerold (maar dan gedegen, met een Europese aanbesteding, door een gerenommeerde organisatie).
– controle op de uitgaven is hierbij rudimentair geregeld.
– en waarbij de minister week-in, week-uit verder zegt dat de doelen afgelopen week niet gehaald zijn, maar dat het volgende week zeker beter zal zijn. En zo gaat het een half jaar lang. Zou dát de reden zijn van dit plan? Hij snakt duidelijk naar persoonlijk succes. Maarre… de Jonge.. het gaat niet om jou met je modieuze schoentjes. De belanghebbenden zijn álle Nederlanders. 1 miljard is veel geld om enkelen een feestje te gunnen… Omgerekend is het €100 per belastingbetalende Nederlander. Ik heb dat niet over voor jouw persoonlijk ‘succes’.

Dit terwijl….
– iedereen erkent dat de enige weg om uit de crisis te raken massaal vaccineren is.
– er een groot tekort aan vaccins is (waar dat geld dus beter aan besteed kan worden).
– er tegelijkertijd gezegd wordt dat er eigenlijk geen geld is voor de eerder toegezegde bonus voor de zorgmedewerkers (en ook daar kan dat geld beter aan besteed worden).
– ik nog duizend andere doelen kan noemen waar dat geld beter aan besteed zou zijn.
– het kabinet demissionair is en dus geen omstreden besluiten van deze financiële omvang zou moeten mogen maken.
– het plan vóór de verkiezingen nooit op iemands agenda heeft gestaan (een vergelijking met de dividendbeslasting dringt zich op).

Het heeft er alles bij elkaar héél, héél veel van weg dat dat de Jonge/Rutte in de een of andere vrijmetselaarsloge zitten om publiek geld naar particuliere zakken te laten verdwijnen (net als destijds met de dividendbelasting). Nu ook ten koste van mensenlevens. Met als onderliggend motief winstbejag, net als bij al die particuliere teststraten waarbij er grof geld verdiend wordt aan andermans ellende. Het oogt allemaal als corruptie ten top. Luister hierbij niet naar Rutte (“Wij nemen geen onverantwoorde besluiten”). Behalve dat een botte ontkenning, in plaats van het besluit serieus te verantwoorden, niet sterk overkomt, weten we daarnaast hoe “eerlijk” Rutte is. Het wordt hoog tijd dat partijen deze liegende gladprater gaan uitsluiten als gesprekspartner. Het is met Rutte net als Trump: elke keer gaat hij een stapje verder. En elke keer is het “Nou voor deze ene keer dan”. Maar de slaafse kikkers in de tweede kamer weigeren uit de inmiddels kokende ketel te springen.

Nederland bungelt met zijn vaccinatiestrategie onderaan in Europa. Er is maar 1 conclusie mogelijk, want het doet er inmiddels niet meer toe of de oorzaak van dit falend beleid prangende incompetentie of stuitende corruptie is: dit kabinet van corrupte en incompetente machtsmisbruikers moet zo snel mogelijk weg, liefst vandaag nog.

En wat mij betreft blijft het daar niet bij. We moeten ze juridisch aansprakelijk stellen en vervolgen totdat ze in de bak zitten voor alle schade die ze hebben aangericht. Want die schade betreft niet alleen de mishandeling van de coronacrisis. Ook de crises in het zorgstelsel in het algemeen, de woningmarkt, de bijstandsarmoede met de voedselbanken tot gevolg, de ontstane rechtsongelijkheid van de diverse inkomensgroepen, en de getolereerde corruptie in het ambtenarenbestand zijn allemaal direct op het conto van de opeenvolgende kabinetten Rutte toe te schrijven. Maar de slaafse kikkers in de tweede kamer weigeren uit de inmiddels kokende ketel te springen.

Creëer een zakenkabinet, dat zou m.i. de opdracht van de tweede kamer aan Tjeenk Willink moeten zijn. Een kabinet geleid door deskundige mensen met het liefst een grote afstand van de politiek, die voor een herinrichting van het zorgstelsel (en de woningmarkt) kunnen zorgdragen, want Corona (en de opvolger-varianten) gaat ons nog jaren bezighouden. We zullen ons zorgstelsel en de maatschappij erop moeten herinrichten. Niemand weet hoe lang je beschermd bent met een vaccinatie. Woordvoerders van Pfizer/Biontech suggereren al een derde prik, met een jaarlijks terugkerende vaccinatie. Richt je zorgstelsel daar dan ook op in! Anders kan niemand meer goed behandeld worden voor waar het zorgstelsel oorspronkelijk was bedoeld (kanker, hartfalen, verkeersongelukken etc.).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.