Windows 11 omzwervingen

Onlangs berichtte Microsoft dat Windows 11 eind dit jaar uitgebracht gaat worden. Omdat we met zijn allen mee willen gaan in de vaart der volkeren willen we dat ook. Deelnemers aan het windows-insider-programma (je kunt jezelf opgeven op de windows-update pagina van de nieuwste versie van W10) kunnen echter W11 al bekijken en testen. MS zegt weliswaar dat je W11 gewoon kunt downloaden, maar ik heb nergens kunnen zien waar dat dan zou moeten.

Met W11 komen allerlei hardware-requirements. Op de W11-pagina van MS (https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-11) staat opsomming van minimale systeemvereisten. Natuurlijk is het veel simpeler die requirements te laten controleren door de computer himself. Dat had MS ook al bedacht. De PC Health Check-app van MS komt echter pas “binnenkort” beschikbaar. Na enig zoeken op het web bleek dat op github de package WhyNotWin11 beschikbaar is die dezelfde functionaliteit biedt als de PC Health Check-app.

Mijn PC is ca. 10 jaar oud, maar was toen top-of-the-bill en bevat een Asus Gaming Pro moederbord met een I7-6700K CPU, draaiend op W10 Pro versie 21H1. Het draaien van WhyNotWin11 leverde 6 rode vlaggen. Het is me gelukt (met enige hulp van Jan Willem) de volgende rode vlaggen op groen te krijgen:

Opstartmethode: moet van Legacy naar UEFI (BIOS instelling). Groen.
Secure boot: Nadat de opstartmethode op UEFI gezet is, kun je aangeven in de BIOS dat je “secure boot” wilt opstarten. Groen.
DirectX en WDDM2: de nieuwste NVIDEA-drivers ophalen en installeren was voldoende om de vlag groen te krijgen.
Partitietype schijf: er is een gratis tool, mbr2gpt.exe die dit verzorgt. Gewoon de tool uitvoeren en de vlag wordt groen.
TPM-2.0: TPM staat standaard uitgeschakeld op de meeste moederborden. Vanuit een ASUS-discussiegroep wist ik dat TPM 2.0 voor mijn moederbord wel aanwezig was. Moet je kunnen zetten in de BIOS. Moet je wel de voor jouw moederbord jongste BIOS hebben. Die heb ik dus gedownload en op mijn machine gezet. Daarna de TPM-setting op “firmware TPM” en voila, ook die vlag stond daarna op groen.

De enige vlag die rood blijft is er een waar ik tevoren weinig zorgen over had: de geschiktheid van de processor. Op https://docs.microsoft.com/nl-nl/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-10-21h1-supported-intel-processors wordt immers vermeld dat het een voor W11 geschikte processor is.

Hierna ben ik lid geworden van het Windows-insider-programma en was W11 de volgende update. Je krijgt dan ook de experimentele PC Health Check-app mee, die bij mij blijft vermelden dat mijn processor ongeschikt is.

Na een paar dagen gebruik bevalt bevalt W11 me wel. Voelt sneller aan, ziet er gelikter uit, en ik hoop en verwacht dat MS er van alles aan heeft gedaan W11 veiliger te krijgen. Er zijn wel heel veel updates. Elke paar uur is er wel een.

Overgaan naar W11 op een niet geschikte machine is niet zonder risico: de voorwaarden vermelden dat als je PC op de officiƫle releasedatum (ergens in oktober, ik geloof de 5e) niet voldoet aan de eisen EN je hebt als insider W11 gekregen, dan krijg je na de releasedatum geen (beveiligings)-updates meer. Je hebt dan de keuze steeds ongevaccineerder te worden en doorgaan met W11, of te downgraden naar W10 en de beveiligingsupdates van W10 te ontvangen. Je moet dan wel gaan betalen voor W11 als je later je machine alsnog geschikt hebt gemaakt. Natuurlijk hoop ik dat MS mijn processor tegen oktober alsnog geschikt vindt.

Maar mijn boodschap is: als je over wilt gaan naar W11 EN je machine lijkt niet geschikt, zoek eerst uit wat je ten goede kunt wijzigen in de BIOS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.