Nogmaals verkrachte berichtgeving nu.nl

Zie http://www.nu.nl/wetenschap/3625294/genetisch-gemodificeerde-mais-eindelijk-europese-markt.html

Alleen de titel al, deze is nogal tendentieus. Alsof we dat met zijn allen willen. Niet dus.

Echter, er staat:
“De nieuwe genetisch gemodificeerde mais heeft een resistentie ingebouwd tegen de maisboorder, een motvlinder wiens rups grote schade aanricht aan maïsplanten.”

Die formulering is duister. Hoe kan een plant nu resistent zijn tegen opeten? Dus hoe DuPont het doet is me niet recht duidelijk (en wordt me ook niet duidelijk na lezing van het nu.nl-artikel), maar in de VS heb je iets dergelijks met de gemodificeerde mais van Monsanto.

Er is een bestrijdingsmiddel (round-up) van de firma Monsanto en gemodificeerde mais (ook van Monsanto, dat trouwens ook leverancier van het in Vietnam gebruikte ontbladeringsmiddel Agent-orange was). De gemodificeerde mais kan wel tegen dit bestrijdingsmiddel (in tegenstelling tot niet-gemodificeerde maïsvarianten). “Kan tegen” wil in dit verband zeggen dat de mais er niet dood van gaat. Alle andere leven (insecten bijv.) gaan wel dood van round-up. De boeren kunnen zo de productie verhogen door grote hoeveelheden round-up op de mais te spuiten, en dat gebeurt dan ook.

De meeropbrengst van de oogst komt uiteindelijk echter niet ten goede aan de boeren (want de productiekosten dalen weliswaar, maar dat geldt voor alle boeren dus de marktprijs daalt ook). De producenten van maisgerelateerde producten verlagen hun prijzen ook niet (zoals de patatprijs ooit wel omhoog ging na een aardappelschaarste, maar daarna is de patatprijs nooit meer gedaald, ondanks overproductie van aardappelen in sommige seizoenen), dus de consument wint ook niets. De enige die erbij wint (en dubbel) is de fabrikant van het bestrijdingsmiddel en de fabrikant van de gemodificeerde mais.

Wat de effecten zijn van de gemodificeerde mais (en de niet-afgespoelde resten van het bestrijdingsmiddel die in het voedsel terechtkomen) voor de volksgezondheid is onbekend. Maar als er een negatief effect is, dan gaat Monsanto/DuPont dat zeker niet betalen. Die negatieve effecten (als die er zijn) betaalt de consument via een verhoging van de zorgpremie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.