Doelbewuste downplaying

De cijfers van het RIVM geven een veel te laag cijfer van besmettingen en doden. Want: “Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.”. Het aantal ziekenhuisopnames is wel ogenschijnlijk correct, echter wordt ouderen veelal door hun huisarts in de telefonische diagnose afgeraden om zich in het ziekenhuis te laten opnemen.  D.w.z. dat ouderen, die normaliter wel in het ziekenhuis opgenomen zouden worden worden, dat nu opeens niet meer worden. M.a.w. ook dat cijfer is in zichzelf gefalsificeerd. Daarnaast zijn er indirecte slachtoffers, die geen adequate hulp meer krijgen door de overbelasting van de zorg. Ook die cijfers ontbreken in de statistieken.

De overheid, het RIVM, en de media weten dit natuurlijk ook, maar kennelijk lijkt iedereen belang bij te hebben het probleem te downplayen. Is dat om het publiek niet in paniek te doen geraken?  Omdat ze zelf in paniek zijn? Kunnen doen alsof het probleem onder controle is? 

De enige oplossing is massaal testen. Testen of je het hebt, of hebt gehad. Dan pas weet je hoe groot het probleem is. En niet steekproefsgewijs, zoals het RIVM aangeeft te doen, maar echt iedereen, zodat je daarna ook aan contact-tracing kunt gaan doen. En zet de mensen die het gehad hebben in op het test- en tracking-gebeuren. Ja, dat kost geld (als dat je insteek is). Maar het probleem door laten etteren kost veel meer geld (en slachtoffers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 17 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.